Să presupunem că nu ai o zi foarte bună, sau că e doar o zi normală, în care nu se întâmplă nimic special. Nu ești nici trist, dar nici nu ai vreoun motiv special de veselie. Să presupunem că aștepți să treacă zilele una după alta, aștepți momentul ăla în care se va întâmpla ceva special, care să îți dea viața peste cap, moment care va atrage după sine toate bucuriile pământului.
Într-un astfel de moment îți apare în drum din întâmplare una din cărțile Laurei Baban. O deschizi la o pagină oarecare, citești un fragment, două, trei…lași tot ce făceai înainte și te afunzi cu nasul între pagini. O iei de la început, iar când nu mai ai răbdare citești sfârșitul, poate dibuiești cum se termină. Dar îți dai brusc seama că nu se termină, că fericirea ei și alor ei e un sac fără fund, ca în basme. Îți dai seama că pe fiecare pagină stau înșirate cuvinte scrise cu lumină, cuvinte care îți întorc colțurile buzelor în sus, ca pe niște gene rimelate și îți împodobesc cozile ochilor cu mărgele cristaline.
Citești și râzi cu ei când fac năzbâtii, te înduioșezi de iubirea celor doi și-un pic, plângi când se pierde Tic, te bucuri când e regăsit, îți pui imaginația la treabă când îți sunt înșiruite poveștile fotografice. Te mai duci puțin la spatele cărții, de unde îți zâmbește Laura în poze, asociezi fiecare poză cu povestea dintre rânduri și te hilizești când vezi fața zburdalnică a crețulinului.
„O carte cu și despre un cățel? Ce o fi așa de interesant?” o să ziceți. Când sunteți gata să lăsați prejudecățile deoparte și să râdeți cu sufletul, atunci veți înțelege cât de plină e viața cu un cățel. Cu un cățel nu te plictisești niciodată, nu poți fi trist prea mult, nu te simți niciodată singur. Iar Laura surprinde toate aceste mici momente cu o delicatețe rar văzută. Face din orice lucru în aparență mărunt o mare întâmplare, orice lucru banal devine basm în ochii ei, un basm meșterit de mâinile ei, cu suflet.
„Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” e o dovadă precisă că iubirea adevărată există. Ți se dezvăluie iubirea manifestată în toate felurile, de la îmbrățișări calde, la bătăi cu mâncare amestecate cu limbi băloase de cățel. Înțelegi că iubirea poate fi oferită și unor pietre, iar mângâierea nu ține cont de specie.
Laura subliniază un lucru imporant: momentele mari nu se așteaptă să pice din cer, se construiesc în fiecare minut, clipire din gene, sclipire de ochi. E decizia fiecăruia de a transforma o clipă banală în ceva magic. Iubirea e o alegere. O alegere materializată în milioane de posibilități. Iubind crești, te apropii de tine însuți, decojind straturile de indiferență și neputința în care te-ai afundat odată cu anii.
Laura și ai ei sunt dovada perfectă a transformărilor pe care le aduce iubirea. Da, Laura există. Și Andrei. Și Domnul Tic. Îi găsești pe Facebook, îi găsești și în viața reală, au o adresă la care zi de zi pun la cale alte năzbâtii cu suflet.
Sunt doi oameni și-un cățel. Sunt oameni normali, care fără să fi avut un start în viață înaintea celorlalți, au știut să facă din fiecare clipă ceva magic. Viața a devenit miracol în jurul lor. Pentru că au decis simplu, să o trăiască în iubire. S-au transformat, au luptat împreună cu greutățile zilnice, au împărțit aceeași lingură, aceeași pereche de ciorapi, au construit totul cu dalta voinței și a răbdării.
Acrobațiile zilnice ale Domnului Tic și răbdarea nesfârșită a familiei lui Tic, conștiența faptului că timpul trece, că fiecare zi din viața unui cățel e prețioasă și că trebuie umplută cu atenție, pietre pe post de jucării dau o culoare nemaiîntâlnită vieții. O lecție de viață venită pe 8 picioare (4+2+2), o lecție de viață care dă din coadă chiar dacă nu i-ai acordat destulă atenție sau ai ridicat vocea. Cartea aceasta este despre doi și-un pic. Despre doi și-un Tic. Despre un cățel și oamenii lui. Și multă iubire.
E o carte pentru copiii mici și pentru copiii ascunși în corpuri adulte. E o carte de bucurie zilnică, un medicament și o rețetă de viață simplă: să faci totul din inimă. Aviz amatorilor: dacă nu ai deja un Tic al tău s-ar putea să nu reziști prea mult fără să îți faci rost de unul după ce i-ai ascultat poveștile simpaTICului crețulin. Lectură plăcută!
(Imaginile sunt din arhiva personală a scriitoarei)
Cele două volume ale micului TICălos sunt de găsit aici: http://shop.savonia.ro/categorie-produs/domnul-tic/.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.